Street Hockey Cup 2012 - finále

Ve čtvrtek 10. května se v hokejbalové hale potkalo devět týmů, které si svoji finálovou účast vybojovalo v regionálních turnajích. Desátým týmem byl loňský vítěz Panteři Přeštice, kteří nastoupili do turnaje v originálních dresech SHC 2011.

Kromě Přeštic se po roce do plzeňské haly vrátili také chotěšovští Gladiátoři a tým Hagridi Zbiroh. A obhájci loňského prvenství Panteři také začali finálový turnaj přesvědčivým vítězstvím 5:1 proti Radnicím. Úspěšní byli také v úvodu i staří známí Zbiroh (6:1 proti Horní Bříze) a Chotěšov, který po divoké přestřelce porazil Bor 8:6. Přeštickým ve skupině A zdatně sekundovaly Pumy Stříbro. Přesto svůj vzájemný duel prohrálo Stříbro vysoko 1:8.

Další tým této skupiny Rytíři Bělá nad Radbuzou měl velké výsledkové výkyvy. Jako jediní porazili Přeštice výsledkem 4:2, ale zároveň dokázaly prohrát s posledními Radnicemi 3:6. Do postupující čtveřice ze skupiny A se ještě vměstnaly Kožlany, a to díky jediné výhře nad týmem Radnic.

Ve skupině B byla situace obdobná. Pozdější vítěz skupiny Hagridi Zbiroh porážel všechny soupeře, ale s posledním Borem prohrál jednoznačně 0:5. Boru zavřela cestu do čtvrtfinále zmiňovaná neúspěšná přestřelka s Chotěšovem. Postup si vybojovali také Žraloci z Horní Břízy, Flash Kladruby a Chotěšov.

Čtvrtfinálové boje přinesly dva očekávané výsledky, ale také dvě poměrně velká překvapení. Podle předpokladů postoupily Přeštice, které deklasovaly Chotěšov 11:2. Do semifinále se probojovalo i Stříbro, které v malém derby porazilo Kladruby těsně 4:3. První překvapení připravila Horní Bříze nevyzpytatelná Bělá nad Radbuzou, která zdolala svého soka 2:0. A o to největší se postaraly Kožlany. Tým, který postoupil do čtvrtfinále s odřenýma ušima rozstřílel jednoho z favoritů na celkové vítězství – Hagridi Zbiroh 7:2! V následujících zápasech o celkové umístění už se žádná velká překvapení nekonala. V souboji o 9. místo přetlačili kluci z Radnic Bor 3:2. Celkové sedmé místo vybojovala Horní Bříza nad Chotěšovem vítězstvím 9:7. Na Zbiroh – jednoho z favoritů turnaje zbylo 5. místo po výhře 5:4 nad týmem z Kladrub.

V semifinále se už kožlanský zázrak nekonal. Tým ze severního Plzeňska prohrál s Přešticemi vysoko 2:9. Rytíři z Bělé udrželi laťku z předchozího zápasu a do finále je poslala výhra nad Stříbrem v poměru 5:1.

Kožlany se po vysoké porážce v semifinále znovu zmobilizovaly a vybojovaly v souboji o třetí místo pomyslný bronz když porazily Stříbro po velké bitvě 4:3.

Finálový zápas měl zajímavý náboj. Suverén turnaje proti mužstvu, které jako jediné dokázalo Přeštice během jejich sedmi zápasů porazit. Navíc Bělá podávala od poloviny turnaje stále lepší výkony.

Panteři však začali výrazně lépe. Postupně si vytvořili tříbrankový náskok a 4 minuty před koncem to vypadalo na jasnou obhajobu. Jenže pak Bělá vstřelila svůj první finálový gól a vrátila se do hry. Necelou minutu před koncem přidali Rytíři i druhou branku a ze závěru se stalo drama, které umocnily neproměněné šance hráčů Bělé včetně nastřelené konstrukce branky. Vyrovnat se však Rytířům nepodařilo a tak si Panteři kromě dalších cen odvezli zpět do Přeštic minimálně na další rok i putovní pohár.

Celkové pořadí finále Street Hockey Cup 2012

  1. Panteři Přeštice

  2. Rytíři Bělá nad Radbuzou

  3. Kožlany

  4. Pumy Stříbro

  5. Hagridi Zbiroh

  6. Flash Kladruby

  7. Žraloci Horní Bříza

  8. Gladiátoři Chotěšov

  9. Radnice

 10. Bor

Cena fair play – Flash Kladruby

Zvláštní cena Jana Kováře / nejsympatičtější hráč SHC 2012 – Ondřej Berbr (Kožlany)

(zdroj: www.hokejbal-zapad.cz)

Hlavní sponzoři mládežnických týmů: